Zwangerschap

Een plan van aanpak in UZ Leuven

August 20, 2012

Om 15u moesten we in Leuven zijn. Ze hadden ons al verwittigd dat deze echo’s meestal vertraging hebben en inderdaad, pas rond 16u was het aan ons. Mijn buik werd weer vol gesmeerd met gel en weer werd je hartje in detail bekeken. Er werd erg weinig gezegd en ook aan het gezicht van de dokter konden we niet zien of het nu goed was of slecht. Er werden beelden gemaakt om later te bespreken samen met Dr. Gewillig.

We hebben van hem een heel duidelijke uitleg gekregen van wat ons te wachten staat, inclusief tekeningen.

Je hebt dus Tetralogie van Fallot, een aangeboren hartafwijking die bestaat uit 4 bouwfouten in het hart. Het spannendste moment zal bij je geboorte zijn, dan zal je jezelf moeten bewijzen en kunnen ze pas echt zien wat er moet gebeuren en hoe snel al, maar wellicht toch al een ingreep kort na de geboorte (ductus openhouden, stent of shunt).
Het ergste dat er nu kan gebeuren is dat ik te vroeg bevalt want je weegt nog maar 1,100 kg op 30 weken en daar komt best nog zoveel mogelijk bij, elke gram telt. Ik moet dus veel rusten de komende weken.

De bevalling zal normaal ingeleid worden rond 39 weken in Leuven met een legertje artsen die achter de deur klaar staan om je meteen te onderzoeken. Er staan je dan in je leven wellicht 4 operaties te wachten: 1 al heel snel na de geboorte, de 2de is een vrij grote openhartoperatie tussen je 6 maanden en 2 jaar (reconstructie hartje) en dan nog 1 als kind/tiener (tussen 6 jaar en 15 jaar) en 1 op latere leeftijd. Die laatste twee stellen niet zo veel voor en gebeuren tegenwoordig al via de lies en in daghospitaal.

Je hebt verder wel alle kansen op een normaal leven en wordt geen “sukkelaar” zoals ze daar zeiden dus de zwangerschap nu nog onderbreken kwam in Leuven niet ter sprake. Ze hebben goede resultaten op vlak van deze operaties en veel hangt af van je start.

Lieve schat, we geloven dus 200% in je en gaan gewoon door, je bent zo’n dapper kereltje en we willen je alle kansen geven die er zijn! Samen slaan we ons hier wel door! We houden al zo veel van je!

No Comments

Leave a Reply