Operaties

De eerste operaties

October 8, 2012

Donderdag 4 oktober was je eerste ingreep. Via je lies hebben ze met een katheter een stent geplaatst in je longslagader. Daardoor is deze nu veel breder en zo krijgen je longen meer zuurstof. De bedoeling was dat je hiermee verder kon tot de grote openhartoperatie wanneer je ongeveer 6 maanden oud bent maar dat is helaas anders gelopen …

De stent is goed geplaatst maar de nacht na deze ingreep kreeg je het heel moeilijk. Om 5.30u vrijdag ochtend werden mama en papa wakker gebeld om ons te informeren over je toestand. We zijn toen meteen naar Leuven gereden. Je kreeg heel wat extra medicatie en de cardiologen werden er ook bij gehaald om te bekijken wat er aan de hand was. ’s Middags bleek dat er een ernstige complicatie was: bij de katheterisatie werd een adertje geraakt waardoor je hartklepje los gekomen is. Hierdoor pompt het bloed in je hartje niet op de juiste manier. Er zijn 2 mogelijkheden, dit onder controle krijgen door een evenwicht te vinden met behulp van medicatie of een openhartoperatie. Dat laatste daar ben je eigenlijk nog veel te klein voor dus ze proberen het via de medicatie.

Rond 15u werd ons verteld dat bepaalde waarden in je bloed er op wijzen dat je hartje er op achteruit gaat. Als we niets doen verliezen we je. De chirurg wil proberen je klepje te herstellen via een openhartoperatie. Dit is geen standaard ingreep. De kans dat je dit niet overleeft is 20% maar als we nog langer wachten verhoogt dit zelfs tot 80%. We hebben dus geen keuze en alles wordt meteen klaar gemaakt om je naar het operatiekwartier te brengen. We gaan helemaal mee tot daar en vlak voor je naar binnen gaat kijk je ons nog aan met je donkere kijkertjes. Wat was dit allemaal moeilijk voor ons.

De uren daarna gingen zo tergend traag voorbij. Om 21u werd mama helemaal gek en zijn we op neonatologie gaan vragen of er al nieuws van je was. Ze zeiden daar dat ze je aan het installeren waren op intensieve en dat we vanaf 22u mochten komen. Oef, je bent er nog en we gaan je eindelijk terug zien.

No Comments

Leave a Reply