Verder na verlies

Ons derde wondertje

September 1, 2015

Het is weer een hele tijd geleden dat ik hier schreef. Niet omdat ik niet aan je dacht .. Ik heb gewoon minder nood mijn verdriet met heel de buitenwereld te delen.

Intussen ben ik bijna 29 weekjes zwanger van ons derde kiwi wondertje ♥. Ik zal het nooit vergeten, op 1 april dacht ik “misschien toch eens een testje wagen” en ja hoor, meteen duidelijk positief en het was echt geen grap, ik bleek al bijna 7 weken ver te zijn! We waren er nog niet zo mee bezig dus toch een klein beetje verrast. Enkele dagen later mochten we al naar de gynaecoloog – een mini kloppend hartje! Tijdens het paaseieren rapen de dagen daarna mocht je zusje het nieuws op gepaste wijze bekend maken bij onze ouders.

Wat veel mensen nog niet weten is dat dit tot eind juli alweer geen zorgeloze zwangerschap was. Ik had voor deze zwangerschap nog geen CMV gehad en bij het eerste bloedonderzoek bleek CMV wel positief. Na 3 bloedafnames was de gynaecoloog vrijwel zeker dat het om een infectie in de afgelopen 3 maanden ging – tijdens de zwangerschap dus. We kregen de volledige uitleg over CMV: percentages, mogelijke gevolgen. Er werd ons aangeraden om verder goed echografisch op te volgen en een vruchtwaterpunctie te laten doen rond 20w. Er was immers toch een grote kans (60%) dat deze de zorgen hierover zou wegnemen. Op zich had ik er wel een positief gevoel bij en ik lag er niet echt wakker van maar het blijft toch altijd ergens in je achterhoofd. We hebben getwijfeld over die vruchtwaterpunctie – daar zijn immers ook risico’s aan verbonden – maar na al die tijd wou ik toch echt graag zekerheid. Op 16 juli was het zover. Even een moeilijk moment waar ik door moest, flashbacks naar de vruchtwaterpunctie bij jou. 22 juli mocht ik bellen voor de uitslag en deze was goed! Geen CMV gevonden en ook het chromosomen onderzoek was perfect normaal. Tranen van geluk! Mijn mamagevoel had dus gelijk en ik had daarop kunnen vertrouwen maar goed, we zijn nu toch wel heel opgelucht dat ook zwart op wit bevestigd staat dat alles oké is.
Tijd om nog even te genieten van deze zwangerschap!

Deze fotoreeks werd aangevuld met de laatste bolle buik.
Drie wondertjes op 3 jaar tijd ♥

Elena is op peuter niveau ook bezig met de komst van haar kleine broer. Ze weet dat er een baby in mama’s buik zit en geeft die maar al te graag kusjes. “Mama baby in buik, baby groot groot worden!” zegt ze dan. Ze wijst naar de wieg en zegt dat dat het bedje voor de baby is. Ze wordt vast een geweldige grote zus!
Jou kent ze ook goed, als ze ergens een foto van je ziet zegt ze “broer Vince” en ze geeft dan een kus.

Twee weken geleden was het alweer moederdag. Jij onzichtbaar maar toch zo dichtbij – Elena vrolijk aanwezig en de stampjes van jullie kleine broer in mijn buik. 3 jaar geleden liep ik nu rond met jou in mijn buik, zo hopend dat alles goed zou komen.

Mijn lieve kleine man, ik mis je zo.
You’ll always be my first born ♥

Even stilstaan

Moederdag

August 18, 2014

Vorige vrijdag was het Moederdag – de enige echte in Antwerpen.

De eerste was met jouw in mijn buik, bang en niet wetend wat de toekomst brengen zou. De tweede was met jouw in mijn hart en je kleine zus in mijn buik. De derde was met jou in mijn hart en je kleine grote zus dicht bij ons.

Op 13 augustus haalde ik een knutselwerkje uit je zus haar bakje in de opvang.
Slik. Haar allereerste knutselwerkje voor moederdag op een hele moeilijke Vince dag. Ik kon nog net buiten geraken zonder tranen.

Het hoorde niet het eerste te zijn, het hoorde niet het enige te zijn.
Het moest allemaal zo anders zijn!
Ik mis je zo ..

Elena lieve meid, dankjewel, het is zo mooi!

Even stilstaan

Verlies

December 21, 2013

Ze zeggen dat de tijd je wonden heelt
Maar ik voel elke dag dezelfde pijn
Waarom werd je bij me weggehaald
Waarom mocht je niet gewoon dicht bij me zijn

Nog steeds dezelfde leegte in mijn hart
Nog steeds dezelfde handen op mijn keel
Boos op de god die jou niet wilde helpen
Boos op een wereld die niet stoppen wil

Ik zie nog steeds de tranen in je ogen
Die je het liefst verborgen hield voor mij
Hoe klein je was, je wilde mij al sparen
Je hield je groot en je verbeet de pijn

Ik wilde elke dag wel met je ruilen
Ik wens nog elke dag dat ik het was
Jou te zien lijden en niet kunnen helpen
Die onmacht sloopt me nu nog elke dag

En niemand vertelt mij wat de reden is
Dat alles zo verandert
Ineens is alles anders
Het was toch goed zoals het was
Jij deed toch niemand kwaad
Ik begrijp het niet

Ik heb geschreeuwd tot ik geen stem meer had
Mezelf gepijnigd tot ik niets meer voelde
De cirkel keer op keer weer rondgegaan
Totdat ik zelf niet eens meer wist waar ik op doelde

Ik heb gepiekerd tot het ochtend was
Alle beslissingen die ik ooit nam
Alle vragen die ik had gesteld
Gewacht op antwoord dat van niemand kwam

En niemand, vertelt je hoe je verder moet
Als alles wat je lief is, ineens voor altijd weg is
Eén moment is alles goed
En dan vertelt een stem je dat het ophoudt

Nee niemand, vertelt mij wat de reden is
Dat alles zo verandert
Ineens is alles anders
Het was toch goed zoals het was
Wij deden niemand kwaad, toch?
Ik begrijp het niet

Ik stap mijn bed uit en begin de dag
Ik zie de zon maar ik voel haar warmte niet
Ik dwing mezelf de woorden te herhalen
Die je me zei vlak voor je ons verliet

Je keek me even heel diep in mijn ogen
Je pakte me heel stevig vast
Wees niet boos om wat er niet meer is, pap
Maar wees dankbaar voor datgene dat er was …

Verder na verlies

Elena

November 21, 2013

Dag lieve grote broer,

Het is intussen al 12 weken (en 1 dag) geleden dat jou zusje geboren werd. Het is nogal een kapoen hoor, ze heeft me nog niet veel tijd gegund om hier op jou plekje te komen schrijven! Ze kwam net als jij heel snel en 5 weekjes te vroeg op de wereld. Ze dacht vast “laat ik mijn grote broer nadoen!” 😉 Elena had een infectie op haar longetjes waardoor ze antibiotica moest krijgen en dus ook enkele weekjes op neonatologie moest blijven. Ze heeft daar ook onder de zonnebank gelegen, net zoals jij. Het is een hele lieve meid met een sterk karaktertje. Als ik naar haar kijk denk ik aan jou .. Ze lijkt ook op jou vind ik. Nu besef ik pas wat ik met jou allemaal gemist heb kleine schat. Hoe zou het met jou allemaal geweest zijn .. Zou jij ook zo zichtbaar genieten van mama’s melkje? Zou je graag knus in de draagdoek dicht bij me gezeten hebben? Zou je ook zo’n explosie pampers kunnen produceren iedere 3u? Zou je ook last gehad hebben van krampjes en reflux? Zou je ook babbeltjes doen met je knuffeldoek beertje? Hoe zou je er nu als 1 jarig ventje uit gezien hebben? Zou je al kunnen stappen? Ik vraag het me allemaal zo dikwijls af.

Wat vind je van je zusje haar naam? Zoals je weet betekent Vince* overwinnaar, veroveraar. Een naam die helemaal bij je past, kleine veroveraar van vele harten! Elena betekent fakkel, schitterend. Ons lichtpuntje in de duisternis na ons grote verlies van jou en ’n schitterend klein zusje.

Elena – 28 augustus 2013 – 2,810 kg – 45 cm

Op mijn wolkje kijk ik naar beneden
Een heel mooi meisje is geboren
Zo lief en heel tevreden
Ik zal over je waken Elena, jij bent mijn zusje
En iedere avond voor jij slapen gaat
Stuur ik jou vanaf mijn wolkje
een heel klein kusje …

Je grote broer Vince*

Wat zijn we trots op onze twee kindjes! We zorgen wel dat iedereen weet en nooit vergeet dat jij ons eerste kindje bent hoor! Vandaag is het ook weer de 21e. Het is al 13 maanden geleden dat we jou moesten laten gaan. Wat mis ik je nog steeds, dat zal nooit veranderen. Ik denk zo vaak aan jou en ik zou zo graag nog even terug gaan in de tijd. Je zien, aanraken, vertellen hoeveel ik van je hou. In een klein stationnetje zingen of vertellen over Hazeltje ..

Binnenkort kom ik hier wat vertellen over jou eerste engelenverjaardag want die hebben we toch wel mooi gevierd hoor!
We houden zoveel van jou, van hier tot aan de maan en terug! Zorg je goed voor je zusje?

Dikke zoen! Je mama voor altijd x

Verder na verlies

Geluk en verdriet, hand in hand

June 30, 2013

Hey kleine grote held van ons,

Ik kom hier nog eens even schrijven. Eigenlijk doe ik dat veel te weinig. Je bent elk moment van iedere dag in mijn gedachten maar het allemaal onder woorden brengen is zo moeilijk, het lukt me soms niet zo goed.

Ondertussen ben ik al bijna 27 weken zwanger van je kleine zusje. Wat gaat de tijd toch snel en traag tegelijk. Ik herinner me nog goed die dag dat ik plots een positieve test vast had. Het was op 27 januari, een Vince dag … zo bijzonder.
Ik was alleen thuis en jij was de eerste die het wist. Met dikke tranen over de wangen heb ‘k het jou verteld, je bedankt en gevraagd om goed voor ons te zorgen. Allerlei emoties gingen door me heen. Geluk, ongeloof, angst, verdriet, schuldgevoel, hoop … Ik voelde me plots weer zo kwetsbaar. Ben ik hier wel echt klaar voor?
Wanneer papa terug kwam van de bakker hebben we ’t hem ook meteen verteld, dicht bij jou plekje en met je knuffeldoekje er bij. Hij was ook voorzichtig gelukkig en al meteen heel bezorgd.

Die eerste weken duurden zo ontzettend lang. Ik was zo bang om dit sprankeltje hoop opnieuw te verliezen. Genieten van deze zwangerschap was echt niet aan de orde, het was gewoon de dagen aftellen tot de 12 weken, een eerste mijlpaal. Alles was gelukkig in orde en ook bij de volgende echo. Toen bleek dat je een klein zusje zou krijgen .. Vol vertrouwen maar toch ook met een bang hartje de structurele 20 weken echo tegemoet. Het hartje van ons klein meisje werd in detail bekeken en alles zag er prima uit. Je mama lag daar echt in tranen op de stoel. Ik werd zo terug gegooid in de tijd, geluk en verdriet .. Waarom bij haar wel en bij jou niet, jij verdiende toch ook een perfect hartje zodat je bij ons kon blijven? Natuurlijk waren we ook heel blij met dit nieuws want hoe positief we ook zijn, de angst blijft toch hoor. Echt zorgeloos genieten van ’n zwangerschap zal nooit meer lukken. Je bent zo’n fantastische engelbewaarder! Je bent de beste grote broer die ons meisje zich kan wensen! ♥

Met zijn viertjes gaan we stap voor stap verder, met ups & downs. Ik probeer mijn tijd en aandacht te verdelen tussen jou en je zusje. Voor jou wil ik nog heel wat doen maar ook voor haar komst moeten er nu dingen in orde gebracht worden. De 21e en 27e van de maand zijn net voorbij en het waren weer zo’n moeilijke dagen lief engeltje. 9 maanden zou je nu al zijn en het gemis wordt alleen maar erger. Hoe zou je er nu uitzien? Je zou al zoveel kunnen. Papjes eten, zitten, brabbelen, jezelf recht trekken en misschien zelfs al kruipend het huis onveilig maken. Soms kan ik ook zo ontzettend kwaad worden om al dat onrecht en die pijn. Elke keer opnieuw, de rest van onze dagen. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Waarom?! Konden we nog maar even terug … of verder. Of liefst nog allebei en jullie alle 2 samen in onze armen nemen. De schopjes van je zusje en horen dat zij het goed doet zijn wel een troost. Ze is nu al zo bijzonder voor ons.

Zelfs nu je zusje nog niet geboren is proberen we jou ook al te verweven in haar leventje. Ze gaat me vast ooit vragen waarom ze op de babyfoto’s zoveel kleertjes en spulletjes met uiltjes heeft 😉 Dan zal ik haar met veel trots over jou vertellen. Het geeft ons ergens het troostende gevoel dat je toch dicht bij haar bent. Van veel lieve vrienden en familie hebben we al mooie cadeautjes voor haar gekregen met uiltjes en dat is zo fijn, mijn moederhart maakt dan een vreugdesprongetje want ik hoop echt dat de mensen jou niet zullen vergeten wanneer ons meisje er is. Jij bent en blijft ons eerste kindje, onvervangbaar!

Ik draag je met me mee
In mijn hart, in mijn gedachten
de rest van mijn leven!

Even stilstaan

8 maanden

May 27, 2013

8 maanden geleden, zo’n speciaal moment ..
Voor ’t eerst mama worden, die intense liefde voelen.
En vandaag … 8 maanden zou je al zijn. De tijd raast maar verder “zonder” jou 🙁

Dankjewel Vince’je voor de warme zonnestraaltjes op deze moeilijke dag ..
Konden we er maar samen van genieten ..

♥ to the moon and back … x

Even stilstaan

Lentedag

April 14, 2013

Wat zou ik dít graag samen delen …
De geur van de lente, de warme bries
de kleurige vlinders die vrolijk fladderen,
zich niet bewust van ons verlies.

Vogels fluiten lieve liedjes,
in het zonnetje schittert ochtenddauw
De bloemen verspreiden trots hun geuren
We genieten intens, maar missen jou …

Gedachten aan hoe het had kunnen zijn
Een warme traan kust zacht mijn wang
Alsof je even héél dicht bij me bent
We koesteren jou, ons leven lang …

Even stilstaan

Al 5 maanden …

March 21, 2013

… steken wij iedere dag meerdere kaarsjes voor je aan, ’s morgens en ’s avonds.
… laten we ’s nachts het lampje aan op je plekje want jij mag niet in ’t donker zijn.
… slaapt je mama iedere nacht met je knuffeldoekje op haar buik.
… ligt het blauwe ziekenhuis dekentje dicht bij ons in bed.
… geven we ’s avonds een nachtkusje aan je urne en geven we de foto een kruisje.
… begrijpen sommige mensen echt niet dat deze pijn nooit zal over gaan.
… vinden we het onwerkelijk dat ons dit is overkomen.
… denken we dat alles zo anders had moeten zijn.
… is het moeilijk om in je kamertje te komen.
… vragen we ons af hoe je er nu zou uitzien en wat je zou kunnen.
… ben je iedere minuut van de dag in onze gedachten.
… van verdriet, woede, onmacht en veel tranen.
… wordt dagelijks je naam genoemd door je mama en papa.
… kijken we ’s avonds naar de hemel om te kijken of de maan en de sterretjes er zijn.
… zeggen we tegen elkaar ik hou van jullie in plaats van ik hou van je.
… missen we je zo ontzettend hard!

Grief is like the ocean, it comes on waves ebbing and flowing.
Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming.
All we can do is learn to swim …

Momenten voor Vince

Terug naar Leuven

March 10, 2013

Het is weer even geleden dat ik hier nog komen schrijven ben, maar daarom denk ik niet minder aan je hoor lieve schat! Het leven raast maar verder en ik laat me weer volledig meeslepen door al die drukte. Terug gaan werken, bijberoep, cursus fotografie, sociale verplichtingen … ‘k Ben graag druk bezig maar af en toe wordt het dan wel eens te veel. Soms wil ik gewoon hard op pauze drukken en me gewoon heel dicht bij je voelen en al de rest van de wereld vergeten. Even enkel “mama van Vince” zijn. Ik word dan kwaad op mezelf omdat ik merk dat ‘k terug verval in het-leven-voor-jou. Mee met de stroom, todo lijstjes overal, altijd maar druk-druk-druk. Echt belangrijke zaken zoals tijd maken voor elkaar en om hier te komen schrijven worden dan uitgesteld … Ik wou het allemaal anders en veel beter doen nu maar het lukt me niet altijd en dat bezorgt me een slecht gevoel …

Vorige week dinsdag zijn we naar UZ Leuven geweest. Dat grote ziekenhuis waar ik nooit geen voet meer ging binnen zetten ja. Er was een herdenkingsdienst voor alle kindjes tussen 0 en 2 jaar die er het afgelopen jaar overleden zijn. Dagenlang ben ik bang geweest voor die dag. Veel herinneringen, confronterende plaats .. Toch hadden we het gevoel dat we er naartoe moesten gaan, als trotse mama en papa van jou, ons klein vechtertje! Het is tenslotte ook een beetje jou “thuis” geweest en we hebben er ook onze mooiste momenten samen beleefd.

Rond 19u waren we er. Het ziekenhuis binnen gegaan met ’n serieuze krop in de keel en daar waren de eerste traantjes al .. Heel even maar. We zijn beneden in de cafetaria gaan zitten en hebben snel ons broodje opgegeten. Zelfde decor, allemaal nieuwe gezichten nu .. Gezichten waar een heel verhaal achter schuilt, net zoals bij ons.

Alle namen van onze kindjes werden genoemd, volgens afdeling waar afscheid genomen werd en in alfabetische volgorde. Er werden vooraan telkens kaarsjes aangestoken maar daar konden we niets van zien. Regelmatig een gedicht of een stukje muziek tussendoor. Plots hoorde ik de eerste noten van een liedje dat me heel bekend is … Precious Child werd gespeeld, net zoals op je afscheidsviering. Heel veel tranen. Ik bleef maar naar je kaartje op mijn schoot kijken. Die donkere kijkertjes … Je naam kwam op het einde bij de engeltjes van IC. Daarna kwam nog 1 klein groepje. Zo’n 140 namen staan er in het boekje … Zo veel lieve engeltjes, dat is toch wel slikken.

Nadien was er een kleine receptie en hebben we een babbeltje gedaan met enkele zorgverleners en de mama van Amber*. Als we vertrokken is een verpleegster de zak met 10 zakjes paaseitjes gaan halen die ik gekocht had om neonatologie te steunen. Het mooiste compliment dat ze mij kunnen geven stond op die zak! Mama van Vince, mijn hart maakte een vreugdesprongetje als ik dat zag staan .. We kregen ook een mooi aandenken om mee naar huis te nemen, een stenen schelp met een persoonlijk kaarsje op. We moesten het zelf uit het mooie decor gaan zoeken maar je papa had ’t al heel snel gevonden!

Het mooiste compliment

We zijn samen nog even naar neonatologie gewandeld om die typische geur van daar op te snuiven maar die was niet zo overweldigend aanwezig als toen 🙁 Een beetje jammer, vreemd om daar terug te staan. Nog even een toertje rond “onze” vijver bij de eendjes en dan naar huis.

Ik had verwacht dat ‘k daar helemaal ging instorten maar ‘k heb me redelijk sterk gehouden. In de auto zei ik tegen je papa dat ik eigenlijk best trots was dat je zo op het einde genoemd werd. “Hij heeft het toch ver gebracht eh, ons knokkertje!” en je papa begon te lachen. Hij had hetzelfde gedacht maar durfde het niet te zeggen, hij vond dat zo’n vreemde gedachte. Hij vond ook dat ik dat super schattig zei, “ons knokkertje”. We houden zo veel van je, voor eeuwig en altijd …

Miss you .. each day, everyday, all the time .. ♥